luni, 16 martie 2009

Lupta cu mentalul

În munca noastră spirituală, prin studiul scripturilor, rugăciuni, pelerinaje, meditaţii, reflecţii, analize, contemplări şi altele se întâmplă din când în când să primim nişte revelaţii, fleshuri, străfulgerări care prin semnificaţia lor (diferită de la caz la caz), ne impulsionează şi ne face să perseverăm pe cale.
Dacă timp mai îndelungat nu obţinem un succes cât de mic, entuziasmul scade şi foarte uşor ne lamentăm şi chiar renunţăm să mai urmăm o disciplină spirituală.
De fapt asta e tactica minţii, strategia de a te ţine ocupat cu orice altceva, decât de a urma o practică spirituală.
Într-o activitate spirituală mintea se simte încolţită, încarcerată, băgată la colţ, sub lupă, lucru care o înspăimântă ca şi cum şi-ar vedea sfârşitul.
Mintea nu se vrea văzută, analizată, pusă cu "cărţile pe faţă". Fuge mâncând pământul de astfel de situaţii. Şi este destul de şireată să păcălească pe oricine. Este ca un "geamăn", semn de aer, duplicitar: te lasă să crezi că este aici pe masa de operaţie sub ochii tăi, dar dublura ei te cheamă la telefon şi-ţi şopteşte îngrijorător că eşti foarte palid, foarte bolnav, conform cu analiza sângelui recent făcută se pare că nu prea mai ai şanse; urgent trebuie să te odihneşti, să stai la pat, să iei medicamente, eventual să mergi la munte câteva zile, căci s-ar putea să-ţi revii totuşi. E foarte grijulie cu starea sănătăţii tale. Asta e strategia minţii: duplicitară.Te laşi păgubaş să o mai analizezi, să o pui sub lupă.
Dacă totuşi nu renunţi, cu riscul să-ţi periclitezi sănătatea şi continui să pui sub observare mintea, se întâmplă că cedează.
În aceste momente străfulgerările, revelaţiile sunt mai luminoase, cu o semnificaţie şi o profunzime greu de egalat.
Intri într-o stare de bucurie şi simţi cum sufletul cântă o muzică necreată până atunci.
Ei, dar mintea?! Mintea îşi adună forţele, îşi colectează de prin zonele trecutului forţe nebănuite, uitate şi triumfătoare ciocăne la geam: "cioc, cioc! nu ştii că aceste apariţii sunt noi şi că tot ce apare are şi sfârşit şi dispare, deci nu sunt reale?!"
Şi uite cum te-a dezumflat, ai căzut din bucuria revelaţiei în starea de dinainte, când mintea e iar stăpână şi preia conducerea.
Doar pentru o altă perioadă de timp, pentrucă şi tu nu te laşi şi-i spui minţii: "măi mental drăguţ, dar şi tu apari şi dispari şi tu ai început şi sfârşit, ca urmare şi tu nu eşti reală".
Atunci, băgată la înghesuială mintea tace.
Dar revine repede pe poziţii: "oricum nu poţi face nimic fără mine!".
Recunosc, aşa este, dar rămâi totuşi doar un instrument. Un instrument necesar, dar doar un INSTRUMENT.
Şi ca pe orice instrument va trebui să fiu atent cum te folosesc, nu cumva să mă lovesc ca de un ciocan sau o puşcă, sau mai rău să mă identific cu instrumentul.
Din când în când, dacă nu mereu, trebuie să fiu vigilent şi să curăţ instrumentul (mentalul) de mizerie.
Să-l spăl cu apa Prezentului Aici şi Acum; să îndepărtez praful Trecutului, lipiciul Identificărilor false, straturile groase de Condiţionări, nesfârşitele Dorinţe, amuzantele Bârfe şi "dreptele" Judecăţi.
În schimb voi lustrui DISCERNĂMÂNTUL, voi îngriji PRIETENIA şi IUBIREA faţă de mine, apoi faţă de APROAPELE; voi permite COMPASIUNII să se exprime conştientizând pe deplin că-L manifest pe CEL CE ESTE.
The new Mowgli.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos comentariul,imi place.Dar,asa cum ziceai Mowgli,daca timp indelungat nu obtinem un cucces cat de mic,renuntam la disciplina spirituala.Dar nu am inteles;Cine vede mintea?Sinele?Sau Sinele exprimat prin vointa de a vedeamintea?Si apoi daca nu vede ceva rezultate bune,renunta de a mai observa mintea.Cine trebuie sa fie vigilentsi sa curete mentalul?caci Sinele este CEEA CE ESTE.Katerinaram.

Mowgli spunea...

Din articolul meu nu reiese foarte clar cine vede mintea, cine renunta la disciplina spirituala, cine e vigilent. Ai pus intrebarea importanta, draga Katerinaram, si partial ai si raspuns. Sunt sigura ca la urmatorul tau comentariu imi dai si raspunsul. Astept, nu ma grabesc, am rabdare.
Mowgli.

LZ spunea...

Te-ai gandit ce-ai face daca inchisoarea ar deveni obligatorie prin lege? Hei-rup. Cu totii dupa gratii. Nu ca, stai, ca stii, ca eu nu pot. Sau stai, ma, ca sunt tata de familie, nu am scobitura in talpa si ma dor salele.
Nu, nenica! Alea nu mai tin. Tineau odata, pe vremuri. Ele erau argumente pentru armata populara, locul ala caldut, unde te adunai la unison cu ceilalti si marsaluiai peste munti. Acolo parfum. Aici branza stricata.
Si ce daca n-ai facut nimic sa meriti asta? Lasa-i pe altii sa spuna daca esti vinovat. Nu tu. Si daca merge toata lumea, tu ce ai?! Jenele tale nu mai impresioneaza pe nimeni.
Hai, hai. Tiptil, agale, urca in celula. Sa vezi si tu cum e viata grea. Ca te tot vaiti ca esti amarat, ca nimeni nu te intelege, ca n-ai ce-ti trebuie. Acolo te vindeci de toate. Lasi mobilul, lasi Internetul, lasi masina. Mergi cu tirul, ala care-i duce pe toti.
Egalitate. Si de drepturi, si de schingiuiala. In felul asta ne curatam de cereri si dorinte. Avem ce avem, e bine si asa. Deci e buna si inchisoarea la ceva. Sa vedem daca trece legea de Parlament…

Mowgli spunea...

Pentru LZ:citat "tot ce-avem, ori o sa fie, in prezent le-avem pe toate.."

Maria spunea...

Nu, nu as vrea asta pentru ca as strica tot farmecul desi as fi curioasa sa vad ce este in spatele cortinei.:D
Iti multmesc pt atentia acordata..:D

Anonim spunea...

Imi place ce ai zis Mowgli,am experimentat si eu si sunt momente cand mintea tacea nu mai avea nimic de zis .Iar sfarsitul e super de tinut minte,si facut.Te rog frumos mai scrie,sa invatam si noi .Katerinaram.

Mowgli spunea...

Pt. tine Katerinaram:
Însuşi faptul că înţelegi despre ce vorbesc în postările mele este semn de înţelepciune sau nebunie. De multe ori înţelepţii sunt luaţi drept nebuni. Se spune că cei care ştiu tac, iar cei care nu ştiu, vorbesc vrute şi nevrute. Mentalul înţelepţilor e ca un cer senin, fără nori, fără gânduri; mentalul tulburat de tot felul de gânduri este a celor care înca nu şi-au găsit liniştea, pacea şi armonia cu Ei înşişi.

Anonim spunea...

Multumesc Mowgli,inseamna ca sunt pe drumul cel bun.Am incredere in aprecierea ta,deci continui asa.

elenazinzin spunea...

super subiectul si bun o sa il citesc de cate ori e nevoie pentru constietizare.

Anonim spunea...

super subiectul si bun o sa il citesc de cate ori e nevoie pentru constietizare.